Lazada Malaysia

Monday, April 28, 2014

PETUA HAMIL ANAK KEMBAR ♥

Salam Girl :)

Sapa kat sini isteri, pastu memang inginkan dapat baby kembar yang comel satu hari nanti.. saya adalah salah seorang daripadanya walaupun saya tak ada keluarga kembar dari pihak suami dan saya.

tapi, apa salahnya kalau kita mencubakan. kalau diizikan oleh Allah, ada lah rezeki kita nak dapat baby kembar.. insha-Allah.

Ni admin kongsi petua nya. Saya copy dari facebook.

 1. Genetik Jika dalam salasilah keluarga anda terdapat pasangan yang mempunyai anak kembar, kemungkinan besar anda juga mampu mendapat anak kembar. Ini kerana trait sedemikian mungkin telah diturunkan pada diri anda. Trait yang dimaksudkan ialah penghasilan 2 ovum secara serentak dalam satu masa.

2. Umur Wanita yang berumur 35- 40-an dan ke atas, mempunyai potensi yang lebih besar untuk mendapat anak kembar. Pada ketika ini, kebanyakan wanita akan mengambil rawatan untuk kesuburan. Tambahan pula, mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi, kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause.

3. Bilangan Anak Lagi banyak bilangan seseorang individu pernah melahirkan anak, lagi tinggi peluang beliau untuk melahirkan anak kembar selepas itu.

4. Berat Badan dan Ketinggian Perempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat anak kembar.

5. Diet Pengambilan makanan tertentu yang mengandungi kandungan estrogen yang tinggi mampu meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

6. Pengambilan Ubat Kesuburan Pengambilan ubat kesuburan boleh meningkatkan kebarangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi, sekaligus meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar. Clomid memberikan 10 peratus peluang manakala Gonal F memberikan 30 peratus peluang untuk hamil anak kembar.


7. Selain berkahwin dengan keturunan kembar, sebenarnya banyak cara untuk mendapatkan anak kembar. Tetapi kebanyakkannya adalah cara yang tidak sihat seperti mengandung di usia tua, mengandung ketika masih menyusui bayi, hamil di waktu si ibu gemuk dan sama waktu denganya.Memang boleh terjadi mendapat anak kembar tetapi kandungan tidak sihat. Kemungkinan keguguran pun tinggi, anak kembar tidak sihat atau kandungan bermasalah juga tinggi.

8. Banyakkan makan ubi, kentang dan susu. Tiga jenis makanan ini dapat meningkatkan ovulasi pada telur dan mungkin boleh dapatkan anak kembar. Ada yang kata, jika kita teratur minum susu dari zaman muda mudi, kebarangkalian untuk mendapatkan anak kembar itu tinggi. Juga, jika anda amalkan memakan ubi, kentang dan susu bukan sahaja baik untuk mendapatkan anak kembar, tetapi juga salah satu cara untuk mendapatkan anak bagi pasangan yang sudah lama berkahwin tetapi tidak ada rezeki untuk mendapatkan anak.

9. Doa untuk mendapatkan anak kembar :-
i) Surah As-Saaffaat Ayat 120:
ii) Surah As-Syura ayat 50:

credit : https://www.facebook.com/Piicm.Malaysia/posts/509593735770155

Thursday, April 24, 2014

Sekadar Berkongsi Cerita

Salam Ladiess,♥

Hari ni saya nak buat entry official tapi internet slow giler nak mam.. kalau dah nak cakap macam ni, kira dah bengang sangat tahap tak boleh handle dah, tapi sabar sebab sebenarnya niat tadi nak buat entry romantik ala-ala english style.

tapi meleset sebab saya tak dapat nak upload gambar sebanyak mungkin selaju-lajunya.(sebenarnya saya berada kat kampung,mungkin masalah cuaca.. ahh tetiba!)

Sebenarnya dah lama nak buat entry tentang my wedding, tapi tak kesempatan plus cuba tengok macam hari ni tetiba tenet nak slow bagai.. kawan- kawan yang tak dapat hadir masa wedding saya sudah banyak kali request supaya saya upload gambar kawen.

dah hampir 10 bulan saya menjadi isteri tapi saya tetap tak upload gambar dekat facebook dan instagram, sebenarnya ada, tapi selai dua jelah.. hehe.. malas kot nak uplaod banyak2 plus buzy pengantin baru lagi masa tuu...

tapi kan, nasib baik saya tak pernah buat entry kawen  dekat blog lama, kalau tak rugi yang amat lah saya sebab blog tu dah hilang..hilang jugak lah kenangan saya. hanya entry persiapan perkahwinan saja dan cerita lama telah berkubur disitu.



Sekeping je mampu masukkan gambar disaat getir slow sangat bobband ni..
saya memang sudah taip entry separuh pasal kawen, tapi ada dalam draf masih the making.. tunggu saya balik k.l nanti baru boleh publish. laju sikit.

Sekian.

update 03 May 2014 : The Solemnization Day : 6hb June 2013
update 11 May 2014 : The Wedding Reception Day : 8hb June 2013
update 19 May 2014 : Outdoor Of The Day : 06 dan 08 June 2013



Friday, April 18, 2014

Alhamdulillah

Assalamualaikum

I was so far from you,
Yet to me you were always so close,
I wandered lost in the dark,
I close my eyes towardthe signs,
You put in my way,
I walked everyday,
Further and further away from you,
Ooooo Allah, you brought me home,
I thanks you with every breath i take,

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about,
All the things you have given to me,
I never thanked you once,
I was too proud to see the truth,
And prostrate to you,
Until i took the first step,
And that's when you opened the door for me,
Now Allah, I realized what i was missing,
By being far from you.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah

Allah, i wanna thanks you
I wanna thank you for all the things that you've done,
You've done for me through all my years I've been lost,
You guided me from all the ways that were wrong,
And did you give me hope,
O Allah, i wanna thank you.

Monday, April 7, 2014

Cream Magic Ohsem.| #cathy l-glultahione

Assalamualaikum^^

Hi girl :)

saya nak meperkenalkan sunscreen yang mampu mencerahkan kulit malah seluruh badan pun boleh.
harga mampu milik, tapi saya tak jual pun. kuikui..

sapa yang pernah guna cream ni?bestkan.


oleh itu saya dengan gagah mencari magic creme yang ohsem ni. like it.


CATHY L-GLUTATHIONE MAGIC CREAM SPF 130

memang terbaik.



Antara fungsinya:
*mengecilkan pori2
* melembut dan melembab
*memberi effect glowing
*berkesan melindungi kemerahan & bintik2 hitam
*menghilangakn warna kulit tak sekata dan kulit kusam
*melindungi dan membantu mencerahkan kawasan gelap di badan seperti bawah lengan, celah peha dll.


(ulang suara) tengok, boleh guna untuk seluruh badan jugak. jimatkan.


L-Glutathione Magic Cream khusus untuk wanita tropika dengan kandungan L-Gluthathione 5 kali lebih tinggi khusus untuk mencerahkan dan melindungi kulit dengan SPF 130 antara tertinggi di pasaran. Kesan pencerahan dapat dilihat dalam masa yang sangat singkat kerana kandungan L-Gluthatione pekatan tinggi dan mudah diserap.

L-Glutathione Magic Cream memberi kesan wangian yang sangat harum.

boleh dapatkan dikedai berdekatan anda sekarang.. kat online shopping pun ada banyak yang menjual cream ni.
ok bye.

ehh ehh.. jom follow sini jugak http://instagram.com/intansaffyna :)
 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna