Lazada Malaysia

Tuesday, June 24, 2014

Pregnancy : check up minggu ke 5 dan 7

Assalammualaikum.♥

ini adalah entry yang kedua saya tulis dalam blog mengenai pregnancy saya setalah saya disahkan hamil, tentunya perasaan gembira yang amat dan tak dapat nak di gambarkan.

kali pertama saya berjumpa docter semasa kandungan saya berusia 5 minggu, doctor scan kantung baby dah nampak, gembiranya ya allah.. tak pernah lagi saya buat benda berat sejak tu, makan pun saya berpantang. bertapa saya jaga kandungan yang masih baru ni, syukur.

sepanjang  tempoh kehamilan saya dalam minggu ke 5 tak ada alahan ape-apa pun , cuma saya rasa cepat lapar saja. tapi tak makan banyak pun, macam membazir sebab bila saya nak makan terus laju-laju suami pergi belikan untuk saya, tapi saya makan tak habis.

nampak macam bahagia suami isteri, sebab exited untuk umi daddy to be. :)


doctor suruh datang balik bila kandungan saya sudah 7 minggu, masa ni lah katanya saya akan dapat tengok baby bergerak bila scan. setiap hari saya tunggu untuk sampai ke minggu seterusnya.

sampai masanya,bila scan masih tak nampak  apa-apa pun, banyak kali doctor pusing-pusing kat perut saya, tapi tak nampak baby pun, siap doctor masuk scaner ikut bawah lagi tapi tak nampak jugak.

doctor tanya saya tadi ada kencing tak? saya cakap aah ada, mungkin baby tak nampak sebab saya sudah kencing sebelum scan, manalah saya tahu kan.. ini kan first time. huhu.. maka, baby pun tak timbul sebab tak ada support dengan pundi kencing saya.

dokter cuba lagi sedaya yang boleh.. tapi tetap tak nampak. saya sedih sikit sebab docter cakap takut kandungan saya tak jadi, terkedu kejap saya bila dengar doctor cakap macam tu. tapi saya tabah. saya redho dengan segala kemungkinan yang terjadi.

saya pun balik dengan keadaan kepala dah macam robot dok fikir apa akan jadi. tapi saya yakinkan diri saya yang kandungan saya kuat, tak ada masalah apa2 pun. semua akan sihat.


dalam tu menunjukan perut saya kosong, baby tak ada. kantung je ada. doctor cakap untuk memastikan kandungan saya jadi atau tidak adalah 50-50, saya dengar macam tu pun dah seriau.

saya banyak kan bersabar dan berdoa.

untuk keputusan seterusnya 2 week lagi iaitu kandungan saya masuk minggu ke 9, dan saya telah pergi checkup petang tadi, keputusannya sudah ada ditangan saya.. saya akan update lagi. insyaallah.

doakan saya ya.

Wednesday, June 4, 2014

I'm pregnant

♥ salam ladiess,

syukur allamdulillah, i'm pregnant now! rasa seram sejuk nak teruskan menaip sebab memikirkan fizikal saya akan berubah tidak lama lagi.. syukur dengan kurniaan yang amat indah ini.

tak sabar rasanya saya nak lalui detik manis selama sembilan bulan.

setelah hampir setahun saya mendirikan rumah tangga bersama suami tercinta dengan pengalaman yang cukup manis dan inilah saat membuatkan saya menjadi isteri paling bahagia apabila saya disahkan hamil. syukur ya allah.

kandungan saya masih baru. mulanya saya tak menyangka pun tapi saya telah lewat period seminggu terus laju-laju suami pergi beli prenancy test. sampai 4 jenis di belinya. punya exited kan.

saya bangun dari tido senyap senyap pergi toilet untuk test dan hasilnya positif. saya pun terus kejut suami dan tunjukkan prenancy test tu.. lepas tu banyak kali saya tunjuk kan kat suami. gembira sangat dan terharu. esoknya saya test lagi untuk pastikan yang ia betul-betul positif. tapikan pukul 4pagi saya bangun, pastu suami tersedar jugak, dia tanya saya nak pergi mana? then saya cakap nak pergi test, lepas tu suami cakap awal lagi tido dulu.. kahkahkah... punya tak sabarnya saya..

dua hari lepas test sendiri, saya ke naluri madical centre untuk check up yang pertama kali. doc scan kat perut saya.. doc bagi tahu kandangan saya sudah lima minggu. sekarang saya tengah taip entry ni kandungan saya sudah 6 minggu 3 hari.

mulanya saya macam terkejut jugak, sebab doc cakap saya dah 5 minggu, saya ingat dalam 3 minggu je..sebab sepanjang kehamilan saya, tak ada satu pun tanda menunjukan saya mengandung. sebab tu saya pelik, hanya kerana saya lewat period saja maka saya pun test.

syukur alhamdulillah yang tak terhingga dengan allah,kerana saya dikurniakan zuriat walaupun kandungan saya masih baru. terharu saya tengok dalam perut saya bulat kecik tu, anak ummi ada dalam tu..saya harap semua sudi mendoakan saya dan kandungan saya.

saya dan suami memang teruja sangat sebab bakal daddy dan ummi. tak sabarnya nak pikul tanggungjawab tu.

syukur.


 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna